Jelenlegi hely

Cégbemutató CD, DVD

Ebook, a reklám új eszköze.

Ebook, a reklám új eszköze.

Ahhoz, hogy bemutathassam egy cégbemutató CD, vagy DVD készítését, esetleg egy internetes bemutatkozás alapjait, készítek, azaz írok egy ebook-ot. Szóval az interneten megjelentetem magam, magamnak, no és az érdeklődőknek saját irodalmi, tudományos vagy ki tudja milyen alkotásomat. Nyomdára nem kell költenem. A terjesztés és értékesítés sem kerül pénzbe.

Hogyan készül az ebook?

A fenti kommunikációs eszközök mind egy technikai háttéren alapulnak. A számítógép adta segítséggel, akár házilag is összehozható, az írott és nyomtatott könyvek, prospektusok, cégismertetők lehetőségeit meghaladó, látványos és szórakoztató marketing termék.

Hogyan készül az ebook?

Természetesen a szépirodalom, és a tudományos ismeretterjesztésen túl még sok más terület sem kapcsolható a reklámhoz, de ezen a honlapon a reklámmal, marketinggel, PR-al, médiával foglalkozunk elsősorban. Így az általam készített ebook is ezen a területen fog mozogni.

"Védjük a fákat" és ne használjunk kizárólag papíralapú reklám és marketing eszközöket. Kommunikáljunk ne csak az interneten keresztül internetes eszközökkel! A célközönségünk is egyre jobban rászokik a világháló adta képi és technikai világra, a felnövő ifjúság meg szinte csak abban gondolkodik. El szeretnénk üzeneteinket juttatni hozzájuk? Ha igen, nézzük meg a lehetőségeket gondolkodjunk együtt.

Projekt bemutató CD

Mi az alapvető különbség a hagyományos reklámaeszközök és az Internet alapú termékek között? Hát az, hogy az internetes barangolás élményét belecsempészhetjük a szöveg, hang, zene, kép és mozgófilm egyvelegébe. Egy kattintás és már máshol járhatunk a megismerni vágyott anyagban. A megismerés sorrendjét és mélységét a képernyőt néző és egérrel vezénylő olvasó döntheti el. A szöveg egy-egy szavára kattintva háttérinformáció, kép, fílm, másik holap, vagy cégbemutató CD esetén saját honlapunk tünhet fel, ahonnan tovább, ki tudja merre vezet az út!

1. lépés a haditerv: (ha már ebook, a továbbiakban legyen fejezet!)

Mint minden alkotás a jó reklámanyag (legyen az ebook, cégbemutató anyag, prospektus, szórólap, egyedi CD, vagy egyedi oktató DVD, stb.) a vázlattal és anyaggyűjtéssel kezdődik. A jó író is így kezdi többkötetes szépirodalmi művét. De mit tervezzünk? Először persze a mesét, és annak szereplőit, azaz a célcsoportot és a terméket, vagy szolgáltatást amit el szeretnénk adni. Mi a reklám célja, kinek szeretnénk eladni?

Ami mindenkihez szól nem talál meg senkit. Aki krimit olvas szívesen, annak dugdoshatjuk az orra alá a Háború és békét! Van gyerekkönyv és van képeskönyv, Rejtő Jenő és Jókai Mór, mindenki mást vesz le a polcról. De a tartalomhoz keressük a formát! Azonos témát sok stílusban lehet feldolgozni. A szerelem elmondható versben, regényben, viccben, balettben, operában és operettben is. Így minden izés fogyasztható formában kapja ugyanazt a témát.

Nekünk azonban látványban is kell gondolkodnunk! Az ebook a képernyőn olvasható, és a bemutató CD, bemutató DVD, interaktív katalógus csak a monitoron létezik. Ezeket igen ritkán nyomtatják ki.

Ha megvan a tartalmi összeállítás, készítsünk képernyő vázlatot, elrendezési tervet. A vége úgy is más lesz, de ha ezt nem tesszük, nem lesz mitől eltérnünk. Az alkotás ugye mindenben interaktív. Azt az ábrát tegyük el emlékbe, és a megvalósulás után ismét nézzük meg az első változatot. Nagy lesz az örömünk, hogy eltértünk tőle.

Bemutatom ennek a honlapnak az első tervezetét. Hasonlít az elkészültre? nyers vázlat a honlaphozNem. De ha nem készül el, valószínűleg sohasem szedem össze azokat az anyagokat és írom meg azokat a szövegeket, amelyek végül megjelentek az internetes bemutatkozó anyagomon, vagy cégbemutató interaktív CD-men.

Sok idő és fájdalmas dolog a lelkesen előhalászott képeket, írásokat, dokumentumokat, filmanyagokat az összekészítet kupacból kidobálni. Elsőre minden fontos és a megrendelő számára azonnal bemutatandó. Kis gondolkodás után az ember rájön arra, hogy minél többet mutat, annál több minden kimarad. Vajon ha több ebook-ot, cégismeretető anyagot, cégbemutató cd-t, vagy oktató DVD-t mutatok be akkor benne lesz az, amit egy új megrendelő szeretne? Biztosan nem, mert Ő egy másik kuncsaft és neki egy másik alkotásra van szüksége.

A bemutatásnak természetesen nem lehet más a célja, hogy lássa, sokféle reklámanyaggal, kommunikációs technikával, sok éves tapasztalattal rendelkezünk. Találjon meg minket és mi megtaláljuk a számára legjobb marketing eszközt. Nem a bemutatott termékeket kell eladni (azt már megtettük másnak), hanem magunkat, a céget. A cégbemutató ebook (CD, DVD, honlap, stb.), nem termékkatalógus. Azt mellékeljük, ha indokolt. A nagy áruházláncok ugye nem az összes terméküket reklámozzák? Hanem magukat! Azt sugallják: Nálunk minden van! Gyere! Legfeljebb amit keresel nincs, de ha már itt vagy, csak veszel valamit!

2. fejezet, a bemutatkozás, bemutató oldal

Egy cégbemutatkozás a rápillantással kezdődik. A lányokat sem a kézírásuk alapján választják általában a fiúk. A tartalom és a forma jó, ha összhangban van. Fontosak a színek, a zene, a képi kialakítás, jellemző lehet a betű (ha már ebook), a logó és a téma gyors áttekinthetősége.

Az interneten az emberek kattintgatnak és nem olvasgatnak, amikor egy-egy témát körbejárnak.ebook nyitólap A képernyőn megjelenő néhány információ alapján döntenek, hogy az adott helyen keresgélnek, olvasgatnak e tovább. Egy pillantás és minősítenek, döntenek és kattintanak. Tegyük eléjük, hogy mire számíthatnak. A bemutatott példa egy teljesen szakmai cégbemutató CD nyitólapja.

A forgó kocka és a halk zene nem vonja el a figyelmet a tartalomtól.

ebook nyitólapMásik példánk egy uniós projekt megvalósulását bemutató CD nyitólapja, ez is a tartalmi elemekre fókuszál. Az ebook-ba is belepörget a kedves olvasó először, hogy eldönthesse, beleolvas-e? Fogadjunk, hogy ebbe is belelesett! Ha nincsenek benne színes képek lehet, hogy bele sem olvas?

3. fejezet, a tagolás

ebook nyitólapA főbb tartalmi elemeket, fejezeteket, a cégbemutató CD, vagy cégbemutató DVD film, esetén célszerű további kisebb egységekre osztani, a mondanivaló függvényében. Persze nem szabad elaprózni a mondanivalót!

ebook nyitólapMár említettem, hogy az oldalakon a látogató csak pillanatokat szeret időzni, keresgélni. Minél hamarabb, lehetőleg max 3 lépésben juttassuk el egy-egy téma végére, az abban legfontosabb vélt mondanivalóhoz. Addig talán lesz türelme kattintgatni. A fejezeten belüli részek közül az első rögtön feltűnik és mellette, felette, ízléstől függően látszanak a tovább, vagy visszalépés lehetőségei. A megnyitott oldal itt már mindent tartalmazhat.

ebook nyitólapLehet termékbemutató képgyűjtemény, melynél a termékre kattintva annak tulajdonságai jelennek meg, esetleg árral, lehet, hogy csak a formát mutatjuk meg nagyobb képpé nagyítva, de személyek, menedzsmentek bemutatása, írásos anyagok, táblázatok megjelenítése is szóba jöhet. Ez már a konkrét felhasználói igényekhez kell, hogy igazodjon.

ebook nyitólapAz ebook-nál ilyen fejezetekhez kapcsolódó belső tartalmak egy-egy szóra, vagy képre kattintás után aktivizálódhatnak, újabb kapcsolódó, magyarázó szöveg, képgaléria, zene vagy hangalámondás, esetleg rövid filmbejátszás formájában. A technika és a tagolás nagyon hasonló a cégbemutatás, termékbemutatás, oktató CD-DVD esetén. Fontos azonban, hogy a mélységi tagolás során az ebook esetében ne vigyük egy-egy szintnél távolabb az olvasót a főtémától. Hátha elkalandozik, és nem talál vissza.

4. fejezet, az extrák

ebook nyitólapAz oldalak felhasználása során szinte korlátlanok lehetőségeink. A felhasznált technikai eszközök tárháza igen széles. Animáció, interaktív kapcsolat, csetszoba, filmrészlet, menutató, oktató DVD-részlet, fílmbejátszás, e-mailküldés, megrendelés és vásárlási lehetőség, telefonos, bankkártyás fizetési lehetőség, automatikusan generált jelszavak, kódok, válaszok küldése, fizetős, valamint ingyenes let- és feltöltések, és még ezer más kitaláció. Mindezeknek csak a megrendelő pénztárcája szab határt.

ebook nyitólapEzekből most csak két leggyakrabban alkalmazott elemet nézzünk meg közelebbről. Az animációt és a filmeket. Ugyanis ezek helytelen alkalmazásával lehet a leggyorsabban elvenni látogatóink kedvét a honlapunk, ebook-unk, bemutató, oktat CD-nk további használatától!

4.1 fejezet, az animáció

Sok elkészült internetes, vagy CD-s felület animációt alkalmaz. Pörög, forog, szalad írtó dögös! De! Ha bonyolult, hosszú, nagy adatmennyiség áttöltését igényli, az oldal lassan áll össze. Rossz esetben hosszú másodpercekig nem történik semmi. "Lefagyott?" kérdezi látogatónk 2 másodperc múlva és már ki is lépett. Ez nem működik, állapítja meg és vissza sem tér. Figyelemfelkeltők az előre ugráló reklámok és információk is. Módjával. Ne hagyjuk, hogy az oldal kezelhetetlenné váljon! Ha nem győzöm takarítani az oldalt, hogyan olvassam a fontos információkat? Hogyan kezeljem a gombokat? Én már öregszem, és valószínűleg feladom a harcot, inkább megyek a konkurenciához.

4.2 fejezet, a filmek

ebook nyitólapNagyon látványos és profi elem, ha jól van megcsinálva. De ne feledjük, a filmekre sem szánnak túl hosszú időt a látogatók. Ha hosszabb oktató filmet szeretnénk beleilleszteni a bemutató CD-be, vagy honlapunkra, inkább ne tegyük. Legyen előzetes a filmből, egy kedvcsináló részlet, hogy a kuncsaft eldönthesse, meg akarja e nézni. Ha igen adjunk rá lehetőséget, hogy letöltse. Ebben az esetben tudja, hogy több időt kell áldoznia a megszerzett moziért.

ebook nyitólapEgy jó reklámspot 10-20 másodperc! A cégbemutató filmünk hoszza se legyen 5-10 percnél több. Addig talán le tudjuk kötni az érdeklődését mindenkinek. Ha már mindent megmutattunk magunkról, miért keresnének meg személyesen is minket? Ugye férfitársaim, egy csinosan, de ledéren öltözött hölgy izgalmasabb egy minden kis testi hibát feltáró aktképnél? Hagy higgye a célközönség, hogy átlát rajtunk és felfedezte azt amit nem modtunk el neki. Remélhetőleg nem akarjuk eltitkolni? (gondolja) Ezek után remélhetőleg büszkén kapja a telefont…

5. fejezet, az időtálló tartalom

ebook nyitólapA legjobban elkészített reklám és marketing, valamint PR és kommunikációs anyagnak is megvan az a sajátságos tulajdonsága, hogy a rajta tárolt információ elveszíti aktualitását. A már kiosztott cégbemutató CD, oktató DVD, reklámfilm elavul. Ez a megrendelő számára kellemetlen, a készítők számára viszont újabb megrendelés lehetőségét rejti.

Tehetünk e ellene valamit, hogyan tudjuk a már kiosztott CD és DVD anyagait frissíteni, az avulási időt kitolni? Ha az interneten tesszük közé ebook-unkat, vagy reklámozzuk honlapunkat van lehetőségünk a frissítésre. De egy CD, vagy DVD, amit már kiosztottunk nem alkalmas ara, hogy javítgassunk időről-időre a tartalmán.

ebook nyitólapHa a reklám CD, DVD egyébként jól van szerkesztve, az árakat, vagy az aktuális akciókat már a világhálóról varázsolja a nézője, felhasználója elé, úgy hogy az észre sem veszi. Talán éppen egy általunk működtetett webáruház pénztárához tudjuk így csalogatni. Persze, ha van internetes kapcsolat. De ma már "üzleti körökben" ez szinte kötelező.

6. fejezet, mi legyen még feltétlenül az elkészített cégbemutató CD-n?

ebook nyitólapHát egyszerű. Az a program, amivel biztosan meg lehet nézni a CD, DVD tartalmát. Ez leggyakrabban Acrobat-, vagy Adobe Reader. Ezekből bőven található ingyenes felhasználható és terjeszthető változat. A cégbemutató anyagunkban elhelyezett program egy kattintásra telepítheti önmagát. A képek és filmek lejátszásához a Windows rendelkezik eszközökkel. Próbáljunk ezekre alapozni.

A kapcsolat hozzánk! "Egy gomb és más semmi, a kapcsolat ennyi!" Cd vagy DVD, észre sem veszi, akár máris emailozhat nekünk, kérhet árajánlatott, interneten keresztül is, vagy a honlapunkra átvezetve. Persze a hagyományos reklám és kommunikáció se maradjon le. Jó azért a telefon és a postacím, no meg egy faxszám is. Bizalmat ébreszthet, ha a saját irodánk címét is megosztjuk egy leendő ügyfelünkkel.

7. fejezet a cicomázás

Ha már eddig eljutottunk cégbemutató és reklám CD alkotásunkban ne álljunk meg és dőljünk nyugodtan hátra! ebook nyitólapFőleg ne írjuk ki egy papírzacskós olcsó CD-re, vagy DVD-re cégbemutató anyagunkat, katalógusunkat, reklámfilmünket! Gondoljunk a bemutatkozás fontosságára. Hogy néz ez így ki? A reklám marketing, PR és kommunikáció a mi cégünknél ilyen silány külalakot érdemel? Ki a csuda fogja ezt betenni egy gusztusos CD-lejátszóba? Egyáltalán olyan felelőtlenek vagyunk, hogy a csomagolást nem használjuk fel reklámra? Húúúúúúúúúú. Majdnem hiába dolgoztunk.

ebook nyitólapSzóval. Ha rövid cégbemutatkozást készítettünk, rátehetjük mini CD-re, vagy DVD-re az anyagot. A tetejét már akár házilag is felülnyomhatjuk, ha profi módon kezeljük a programokat és persze van némi esztétikai érzékünk is. A CD tetejére tehetünk képet, címet, fotót, logót, rövid szöveget, de lehet, hogy célszerű nevünket és elérhetőségeinket megadni rajta. Mint egy névjegy. Kéznél van a kontaktus lehetősége.

Van névjegy alakú CD forma is. Nem igazán az igazi. Nem fér be a névjegykártya tartóba, ha meg beleteszik, hogyan nézik meg. Amúgy tisztességgel csörög a számítógépbe helyezve, olyan mintha szét akarna repülni. Félénkebb számítógép felhasználók kétségbe esve hívják a gyorsszervizt. Én feladtam a próbálkozást vele. Bármi is a hordozó, ha szép a felület is, akár kis hozzágyártott átlátszó tokban hirdetheti cégünk nagyszerűségét. Ez a műanyag tok egyébként kiválóan alkalmas arra, hogy könyvbe, cégbemutató anyagba, dossziéba, katalógusba, vagy meghívóba illesztve kerüljön terjesztésre.

ebook nyitólapEgy komolyabb fílmet, már lehet DVD tokba is helyezni, és így újabb felületeket nyerhetünk arra, hogy mondanivalónkra felhívjuk a figyelmet. Már szinte szórólapot is mellékelünk az alkotáshoz, a nyomtatott reklámhordozót is bevetettük. Egy biztos, a jól sikerült csomagolás kedvet csinál a beltartalom, reklám CD-nk, vagy oktató, cégbemutató DVD filmünk megtekintéséhez.

ebook nyitólapebook nyitólapebook nyitólap

8. fejezet, a búcsúzás

Remélem sokan eljutnak idáig! Talán kissé elégedetlenek is. Hol a folytatás? Ezer részletet még csak nem is említ "ez a pofa"! És már kapják is a billentyűzetet, telefont, e-mailt és megkeresnek! Legalább tudok élőben mutatni megvalósult cégbemutató anyagokat, reklámokat, oktató filmeket, katalógusokat. Mert ennek az ebook-nak semmi más feladata sincs!

Ha pedig tudtam néhány új ötletet adni, örülök neki, de kérem ne titkolja, hogy tőlem kapta, hátha adhatok másoknak is!