Jelenlegi hely

Hasznos reklám marketing tudnivalók

Néhány alapvető tudnivaló, hasznos tipp vállalkozások marketingjéhez.

Milyen egy jó árajánlatkérés?

Ajánlatot akkor kérjünk, ha már mi tudjuk, mit szeretnénk az ajánlattevőtől ellenszolgáltatásként kapni. Ezt persze neki is tudnia kell!

KatalógusJelölés ( példák ):

Több ajánlatot akkor tudunk összehasonlítani, ha az ajánlatok elemei ugyanazt tartalmazzák. Fontos, hogy a paramétereket az ajánlatkérő határozza meg, mert akkor nincs lehetőség eltérő, össze nem hasonlítható ajánlatok begyűjtésére.

Ha ismeretlen terepre tévedtünk és nem kellő szakmai ismerettel rendelkezünk a részletekről, egy ajánlatot célszerű először bekérni és javasolt az ajánlattevő alapos kifaggatása. Ha így újabb szakmai ismeretekkel felvértezve már tudjuk, hogy mi az ajánlat szakmai háttere, bátran kérhetünk több helyről ajánlatokat.

Ne feledjük, csak azonos tartalmú adatokat lehet biztonsággal összevetni. Fontos, hogy a kért ajánlat mindig a munkafázisokon belül azonos pontról kezdődjön és azonos pontig jusson.

Nyomdai ajánlatnál az alábbi adatok feltétlen kellenek:

  • darabszám
  • méret
  • oldalszám
  • színek száma
  • papírminőség (súly, típus, felület)
  • egyéb igény (pl. fóliázva, lakkozva, tűzve, hajtva, stb.)
  • az általunk átadott anyag típusa (pl. ps file, film, corel, vagy más file, stb.)
  • elvárt határidő
  • a leszállított áru csomagolása
  • szállítási igény

Kérjük mindig, hogy az ajánlatban jelezzék vissza, hogy mik a fizetési feltételek.

PR és Média érdekességek

Az óriásplakátokat érdemes 2-4 hetente új helyre vinni, vagy másra cserélni, mert a szem egy idő után megszokja és az arra járók már - hiába van ott - nem látják. Így persze nincs hatása.

A TV reklámokban a kép, a hang, a felirat külön-külön jut el a tudatunkig. Tehát legalább háromszor kell egyet megnézni, hogy mindent összerakjunk benne.

Cora hirdetésJelölés ( példák ):

Ha egy reklám-spot nem megy le a TV-ben, rádióban legalább 30 alkalommal, különböző műsoridőben olyan, mintha nem ment volna le egyszer sem.

A multi cégeknek nem véletlenül van saját színük és színviláguk. A színek meghatározzák a reklám hangulatát. Van, amelyik izgat, van amelyik megnyugtat, vagy éppen bizalmat kelt. A szakemberek ezeket tudatosan használják a vevők manipulálására.

A reklámajándékok sok cégnél kötelezőek év végén. De tudunk e olyat kitalálni, amit a megajándékozott azonnal nem ajándékoz tovább? Ha nem inkább vegyünk neki színházjegyet, esetleg hívjuk el egy koncertre. Az élmény biztosan az övé.

"Fent vagyunk az interneten!" Mondja sok cég vezetője. De ezt mások honnan tudják? Ha senki nem nézi a honlapot akkor minek? Persze ha évekig nem frissítik, akkor meg még árt is ha gyakran megnézik.

Milyen a jó logo?

Egyedi és olyan, ami nem hasonlít semmi másra. Hacsak nem szeretnénk egy multi hajójának farvizén evezve ügyfeleket szerezni. Ez sem baj, csak ciki. A logo akkor jó, ha óriásplakáton és névjegyen egyaránt jól mutat. Nem biztos, hogy házilag célszerű barkácsolni. A tervező biztosan gondol arra, hogy mutasson egyszínes kivitelben is, hiszen ezzel sok pénzt takaríthatunk meg a nyomdai kivitelezésnél.

Minél egyszerűbb, annál jobb. Jó, ha a logo első ránézésre azonosítja a céget, és nem kell a cég nevét kutatnunk. A logo nem a cég megnevezése cirkalmas betűtípussal! Nem hátrány, ha a logo ábra utal a cég tevékenységére. Persze ez a tevékenységtől függ. A kialakított logot célszerű hosszútávon alkalmazni és csak egészen kis mértékben változtatni. A változtatás pár év elteltével mindig időszerű. Az alapnak kialakított ábra azonban mindig maradjon felismerhető. Sok pénzt fektettünk a bevezetésébe, ráadásul a kuncsaftok már megismerték, remélhetően ragaszkodnak hozzá, mert bizalmuk van benne. Ez persze feltételezi cégünk kiváló működését. A jó logo a cégbemutató anyagaink legfontosabb része. Minden ügyfél ezzel találkozik először a logo mutatja be a céget, ez adja el, ez teszi egyedivé. A cégbemutatás pedig fontos. Először a vállalkozást veszik meg, ha jól prezentáljuk, akár egy jól sikerült logoval, és csak utána a terméket.

A névjegy mint bemutatkozás

Magunk helyett adjuk, személyesen minket, rajtunk keresztül a vállalkozást képviseli. Így hát nem szerencsés, ha csúnya, vagy gusztustalan. A csicsás és nagyon színes névjegy bár kiugrik a többi névjegy közül, előtérbe tolakszik, de nem biztos, hogy üzletet is hoz. Lehet, hogy inkább árt. A névjegynek nem kell a vállalkozás összes elemét tartalmaznia, felsorolnia. A célja a személy adatainak rögzítése úgy, hogy a személyt kösse egy adott cég arculatához. A cégbemutatás egyik eleme, de nem a részletes cégbemutatás tárgya. Ha szeretnénk, hogy a névjegy alalpján visszahívjanak, nem árt, ha a telefonszám és a fontos adatok olvashatóak és nem kell nagyítóval keresni a számokat, betűket. A fénykép néha hasznos, de biztos, hogy olyan szép vagyok? Nem én vagyok a termék, ha engem "megvesznek" a termék is fog kelleni? A névjegykártya sugallja a cég hangulatát, kapcsolódjon a termék stílusához, legyen szűkszavú, ösztönözön arra, hogy akinek odaadtuk újabb információkra legyen kíváncsi és keressen minket.

Ki készítse el a logot és a névjegyet?

Ha lehet szakember! A wordben házilag összehozott logo és névjegy olcsó ugyan, de későbbi nyomdai felhasználásra biztosan nem alkalmas. Óriásplakátot biztosan nem lehet belőle nyomtatni. Ami nekünk tetszik biztos, hogy másnak is esztétikai élményt nyújt? Jó, ha teszteljük az alkotást, mielőtt bevetjük. A tesztbe inkább külső embereket vonjunk be. Ha nekik is tetszik a logo és a névjegy, mehet. Ne feledjük a logo és a névjegy esetén is igaz a mondás: A kevesebb néha több!

A szórólap

Az arculati elemek és a cégbemutatás egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze. Mire jó? Hát arra, hogy aki elolvassa úgy érezze, erre van szüksége, de többet szeretne tudni a témáról, hát megkeres. Fontos, hogy többet akarjon tudni annál, mint ami benne van a szórólapban! Ez a trükk. Ha mindent megtud belőle, nem keres meg és nem tudunk üzleti tárgyalást folytatni vele. Vagy vesz, vagy nem. De nekünk az a vevő is pénzt hoz, akit meg tudunk győzni. A szórólapra minden információ úgy sem fér fel! Ne is erőltessük! A cél, hogy megkeressenek minket és feltegyék a kérdéseiket. Így van rá lehetőségünk, hogy a fel nem tett kérdésekre is választ adhassunk. Természetesen a cégbemutatás arculati elemi, a logo és a névjegy már kialakított formája itt is jelenjen meg! Ha következetesen azonos logot, színeke és betűtípusokat használunk, a szórólap elolvasása nélkül is el tudja dönteni az olvasó, hogy kinek az ajánlatát tartja a kezébe.

A szórólapon teremts eseményeket, legyen valami oka, hogy miért pont most, és pont nálad jelentkezzen az ügyfél. Legyen kihagyhatatlan akció, esetleg egyszeri bemutató, vagy alkalmi rendezvény. Ha valami állandóan ugyanannyiért és ugyanott kapható, mért siessünk most megvenni? Ráér később is, ha valahol nem futunk bele egy jó kis akcióba, kiárusításba. Inkább keresünk egy erről szóló szórólapot. Akkor meg hiába a névjegy, a profi logo és a mi szórólapunk.

Használható e a Facebook mint reklám és marketing eszköz?

A socialmedia hazánkban is kezd nagyon széles ívben elterjedni. Manapság egyik legnépszerűbb közösségi portál a facebook…

Teljes cikk a letölthető dokumentumban! (pdf 846 kB)