Jelenlegi hely

Nyomdai munkák, szakkifejezések

Ha nyomtatott anyagot készíttetünk, számos szakkifejezés jelentésével kell tisztában lennünk, hiszen a grafikus tervező és a nyomda ezt a szakzsargont használja.

Nyomdai színek:

Hagyományos nyomtatás egy színtől 4 színig alapesetben. A színes képet a nyomdagép 4 alapszínből állítja elő. Ha speciális színre van szükségünk pl. ezüst, vagy arany, esetleg a cég logójának színe kötött ezeket plusz színként előre kikevert árnyalatban külön visszük fel a fehér papírra.

Árlista nyomtatvány Jelölés ( példák ):

 • 1+1 - két oldalon egy-egy színnel nyomva
 • 1+0 - csak az egyik oldal nyomott egy színnel
 • 4+1 - egyik oldal teljesen színes (négy szín kolor), a másik oldal egyszínű
 • 5+2 - egyik oldal színes, de egy plusz színnel még megtoldva (pl. arany), a másik oldal két színű

Digitális nyomda esetén a számítógépes változatban leadott anyagot nyomják ki, érdemes egyeztetni, hogy milyen formátumban és színbeállítással működik a gép. Szerencsére ezt a nyomda általában saját maga korrigálni tudja, ha nem megfelelő a leadott anyag.

Színek:

Hagyományos nyomda: CMYK színeket kéri. Digitális nyomda: CMYK színfelbontás mellett használják az RGB színeket is, ez a számítógépes monitor színkezelésének felel meg és hat színből keveri ki a kész színt.

Milyen súlyú papírok vannak?Milyen súlyú papírok vannak?

A papírok súlyát jelöljük az árajánlatokban, grammokban megadva. Általánosan használt papírsúlyok (példák):

 • Szórólap -
  • egy szín: 80-100 gramm
  • színes: 115-150 gramm
 • Plakát - 150-170 gramm
 • Dosszié - 250-300 gramm
 • Meghívó hajtva - 200-250 gramm
 • Könyv, kiadvány borító - 150-300 gramm
 • Névjegy - 250-300 gramm
 • Újság - 75-135 gramm

A matt papír azonos súlyban mindig "vastagabb". A fényes és matt papír ára általában azonos.

Fotók minősége a nyomtatványokonMilyen legyen a fotók nyomdai minősége?

Figyelem! Az interneten megtalálható képek általában alkalmatlanok a nyomdai felhasználásra! Ami tuti: 300 dpi, tiff formátum, legalább akkora méret mint a kész kép, CMYK szín. Ha E-mailban küldjük ezt nem lehet látni! E-mailban csak kis méretű képeket küldjünk, egy levél ne legyen 2MB-nél nagyobb! Ha látni is akarjuk, küldhetjük RGB változatban is, a grafikus már át tudja konvertálni.

Jó tudni, hogy a képek nagyításuk során kicsi kockákra (képpontok) esnek szét, ezeket nem lehet eltüntetni.

Mi a biegelés?

A papírok 135 gramm súly felett már csak úgy hajtogathatók, hogy betörnek és a hajtás csúnya. 150 grammtól a hajtás előtt biegelik (előnyomják) a papírt a hajtás vonalán. Ha nem szeretünk sok "levegőt" szállítani biegelve, de nem összehajtva kérhetjük az anyagot, pl. a dossziékat. Így kisebb helyet foglalnak, elég őket a felhasználáskor összehajtogatni.

Stancolt asztali naptárMi a stancolás?

A stancolás a papír adott formára történő kivágása. Lehet lyuk, ívelt felület, behasítás, ferde idomok. Ha nem adott, már meglévő formát használunk, stancfilmet kér a nyomda. Ez a vágás és hajtás vonalat tartalmazza. A kivágószerszámot ez alapján készítik.

Mit jelent a kifutó a papír szélén?

Ha színes kiadványt nyomtatunk a nyomdának körben 3-3 mm-el a kész méret felett kell nyomtatni.Mit jelent a kifutó a papír szélén? Ezt később az anyag feldarabolásakor levágják, de így biztos, hogy a papír széle vékonyan sem marad fehér.